Kuntoutukseen tulijalle

Yleistä kuntoutukseen valmistautumisesta

Mukaan otettavat varusteet

Yleistä kuntoutuksesta

Yksilölliset laitoskuntoutusjaksot

Kuntoutuskurssit

Turvallisuus

Kuntoutuskeskuksen palvelut

Kuntoutuskeskuksen henkilökuntaa

Kuntoutuskeskukseen saapuminen

Matkojen korvaaminen

 

Yleistä kuntoutukseen valmistautumisesta

Kuntoutus alkaa tulopäivän aamulla. Jos et pitkän matkan vuoksi ehdi saapumaan kutsussa mainittuun aikaan, ota mahdollisimman pian yhteyttä kuntoutussihteeriin.

Mahdolliset tulehdukset (virtsatietulehdus, flunssat, ihon ja kynsien sieni-infektiot) kannattaa hoitaa ennen kuntoutusjakson alkua. Jos sinulla todetaan jakson aikana virtsatietulehdus, se on hoidettava ennen kuin voit osallistua vesiliikuntaharjoituksiin. Virtsanäytteiden tutkiminen kuntoutusjaksolla on maksullista.

Mikäli sinulla on joskus hoidettu joku seuraavista sairaalabakteereista MRSA, ESBL, TRPA tai VRE, tai sinut on todettu sellaisen kantajaksi, ota mahdollisimman pian yhteyttä kuntoutussihteeriin.

Toivomme, että siirrät jakson ajalle osuvat laboratorio- tai lääkärikäynnit muuhun ajankohtaan. Tiedoksesi myös, että kuntoutuskeskuksessa laaditut lääkärintodistukset ovat maksullisia.

Kansaneläkelaitos maksaa työssäkäyville kuntoutujille kuntoutusrahaa kuntoutusjakson ajalta, mikäli kuntoutuja ei saa palkkaa tai muuta toimeentuloa turvaavaa tuloa vastaavalta ajalta. Jos työnantaja maksaa palkkaa kuntoutuksen ajalta, voidaan kuntoutusraha myöntää työnantajalle. Kuntoutusraha-anomuksen voi tehdä Kelan paikallistoimistossa ennen kuntoutuksen alkua. Lisätietoa kuntoutusrahasta saa Kelalta.

Sivun alkuun

Mukaan otettavat varusteet

Terveydenhoidon asiakirjat ja lääkkeet

Ota mukaan lääkereseptit ja Kela-kortti sekä kuntoutusjakson aikana tarvitsemasi lääkkeet. Lisäksi ota mukaan asiakirjat, joista ajattelet olevan hyötyä kuntoutuksesi toteutuksessa, esimerkiksi tutkimustulokset.

Liikkumiseen tarvittavat apuvälineet

Jos tarvitset liikkumisen apuvälineitä (esimerkiksi erilaiset tuet, kepit, rollaattori tai pyörätuoli), ota ne mukaan. Välimatkat ovat pitkiä kuntoutuskeskuksen sisätiloissa ja apuvälineet ovat tarpeen myös sisällä liikuttaessa.

Henkilökohtaisen hygienian hoidon tarvikkeet

Ota mukaan jakson aikana tarvitsemasi hygienian hoidon tarvikkeet. Jos tarvitset perushygieniatarvikkeiden lisäksi virtsa- ja inkontinenssivälineitä, ota ne (esimerkiksi vaipat, katetrit, urinaalit, virtsapussit) mukaan.

Henkilökohtaisten pikkuostojen ja maksullisten palvelujen maksun suorittaminen

Kuntoutuskeskuksen neuvonnassa voi maksaa pankkikortilla. Sieltä voit myös nostaa rahaa, jos esim. haluat ostaa hierojan tai kosmetologin palveluja, jotka maksetaan käteisellä. Lähin pankkiautomaatti on noin 2 km päässä kuntoutuskeskuksesta.

Vaatteet

Ota mukaan riittävästi helppohoitoisia sisävaatteita ja ulkoiluvaatteet. Ota mukaan myös sisäliikuntaan sopivat vaatteet ja jalkineet sekä uima-asu. Kuntoutuskeskuksen tiloissa on mahdollista pestä vaatteita. Tarvittaessa voimme järjestää kuntoutuksen aikana likaantuneiden vaatteiden pesun.

Huom. Kaikki mukana tuomasi tavarat ovat omalla vastuullasi.

Sivun alkuun

Yleistä kuntoutuksesta

Kuntoutuksen tavoitteet

On tärkeää, että mietit etukäteen tavoitteitasi kuntoutusjaksolle. Tavoitteet voivat liityä muun muassa seuraaviin asioihin:

 • toiminta- ja työkyvyn paraneminen ja säilyminen
 • tiedon lisääminen ja syventäminen sairaudesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä sekä tiedon soveltaminen omaan tilanteeseen
 • sairauden aiheuttamien rajoitteiden tunnistaminen
 • omien voimavarojen löytäminen ja käyttöönotto
 • sairauden kanssa selviytymisen tukeminen
 • itsehoitoon ohjaaminen ja motivoiminen
 • kokemusten vaihtaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Kuntoutusjakson sisällöstä

Kuntoutusjakso on hyvä tilaisuus keskittyä itseesi arkirutiinien jäädessä taakse. Koti-ikävä hellittää usein kuntoutuksen lähdettyä käyntiin ja aika kuluu nopeasti.

Saapuessasi kuntoutuskeskukseen ilmoittaudu sisääntuloaulassa olevaan neuvontaan. Omahoitajasi ohjaa sinut huoneeseesi. Majoitus on pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa.

Saat henkilökohtaisen päiväohjelman, joka on hyvä pitää mukana kuntoutuskeskuksessa liikkuessa. Ensimmäisenä päivänä kannattaa osallistua tuloinfoon ja vapaa-ajan ohjelman esittelyyn. Niiden yhteydessä tapaat muita kuntoutujia ja saat tarpeellista tietoa.

Vapaa-ajan ohjelmista tiedotetaan ilmoitustauluilla ja info-kanavalla. Kuntoutuskeskuksessa järjestetään erilaisia esityksiä, pelituokioita, illanviettoja ja retkiä. Kädentaitomateriaalit, retkiin liittyvät kuljetukset ja osa kuntoutuskeskuksen ulkopuolella järjestettävistä tapahtumista ovat maksullisia.

Kirkasvalohoito on käytettävissäsi lokakuun alusta helmikuun loppuun. Jos haluat kokeilla sitä, kerro toiveesi kuntoutusjakson alussa.

Kuntoutusohjelmasi riippuu siitä, oletko yksilöllisellä laitoskuntoutusjaksolla vai kuntoutuskurssilla.

Sivun alkuun

Yksillölliset laitoskuntoutusjaksot

Kuntoutusjakson toteuttamisesta vastaa työryhmä, johon voivat kuuluvat mm. neurologian erikoislääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, neuropsykologi, puheterapeutti, kuntoutussosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja. Tapaat työryhmäsi jakson alussa yksilöllisten haastattelujen ja tutkimusten merkeissä. Jaksoon sisältyy sekä yksilöllisiä että ryhmämuotoisia tapaamisia työryhmän jäsenten ja erityistyöntekijöiden kanssa. Kuntoutusjakson tavoitteiden toteutumista tukevat lisäksi osaavat kuntouttavan hoitotyön ammattilaiset. Jaksotetulla  kuntoutusjaksolla saat välitehtäviä, jotka tukevat kuntoutustavoitteidesi toteutumista.

Sivun alkuun

Kuntoutuskurssit

Kurssille osallistuu 8–10 henkilöä. Ryhmän jäsenet on pyritty valitsemaan siten, että ryhmäläiset ovat esimerkiksi sairastamisajan tai iän puolesta samassa tilanteessa. Kurssi tarjoaa hyvän mahdollisuuden vertaistukeen eli sinulla on mahdollisuus ajatusten ja kokemusten vaihtoon muiden samaa sairautta sairastavien tai samassa tilanteessa elävien kanssa. Kuntoutuskeskuksessa on myös paljon muita kuntoutujia, joilla on eri diagnoosi, eri oireet tai muutoin erilainen tilanne, joten on huomattava, että muiden kuntoutujien oireiden perusteella ei voi päätellä oman sairauden ennustetta.

Kurssin ohjattu toiminta tapahtuu pääasiassa omassa ryhmässä. Ohjelmassa on esimerkiksi neurologian erikoislääkärin, uroterapeutin, ravitsemusterapeutin, erikoissairaanhoitajan ja toimintaterapeutin luentokeskusteluja sekä psykologin ja kuntoutussosiaalityöntekijän pienryhmiä. Ryhmällesi järjestetään myös fysioterapeutin ohjaamaa liikuntaa, allasvoimistelua, palloilua, rentoutusta ja kuntosaliharjoittelua sekä ohjausta ja neuvontaa liikuntakyvyn ylläpitämiseksi.

Sivun alkuun

Turvallisuus

Omaisuus, joka jätetään neuvontaan säilytettäväksi, kuuluu kuntoutuskeskuksen palo- ja varkausvakuutuksen piiriin, poikkeuksena rahat ja arvopaperit. Arvotavaroiden säilyttämiseen kannattaa käyttää huoneessasi olevaa lukollista pikkulaatikkoa. Emme kuitenkaan vastaa sen turvallisuudesta. Lukitse ovi aina huoneesta poistuessasi.

Potilasvakuutus korvaa hoitovirheet ja muut potilasvakuutuksen piiriin kuuluvat asiat. Potilasasiamiehenä toimii kuntoutussosiaalityöntekijä Anne Saaristo. Varapotilasasiamiehenä kuntoutussosiaalityöntekijä Riina Haavisto.

Majoitushuoneissa on potilashälytyslaitteet, joiden lisäksi saat tullessasi potilashälytysrannekkeen/kulkukortin. Niiden avulla voit kutsua tarvittaessa hoitajaa. Tutustu niiden käyttöön heti taloon tultuasi.

Uima-allasta voi käyttää omatoimisesti valvottuina allasaikoina, jotka ovat huonekansiossa. Muina aikoina uiminen ei ole sallittua.

Tulipalon varalta tutustu ulosmenoreitteihin ja kysy neuvoa henkilökunnalta. Majoitussiipien varauloskäynnit ovat majoitussiipien päädyissä. Kynttilöiden polttaminen on kielletty koko kiinteistössä. Tupakointi on sallittu vain siihen osoitetuissa tiloissa. Kuntoutuskeskuksen majoitustiloissa on sammutusjärjestelmä.

Alkoholin käyttöä kuntoutusjakson aikana tulee välttää. Jakso keskeytetään, mikäli kuntoutuja päihtymyksen takia aiheuttaa häiriötä muille kuntoutujille, jää pois ohjelmista, aiheuttaa lisätyötä henkilökunnalle tai käyttäytyy uhkaavasti henkilökuntaa kohtaan.

Huumausaineiden käyttäminen kuntoutuskeskuksessa on ehdottomasti kiellettyä reseptillä hankittua lääkekannabista lukuun ottamatta. Huumausaineiden käyttäminen kuntoutusjaksolla johtaa jakson keskeyttämiseen.

Sivun alkuun

Kuntoutuskeskuksen palvelut

Neuvonnan aukioloajat sekä tiedot valvotuista allasajoista löytyvät huoneesi huonekansiosta. Neuvonnassa on myynnissä virvokkeita, makeisia, jäätelöä ja mm. saippuaa, hammastahnaa, deodoranttia, kuukautissuojia ja inkontinenssisuojia. Neuvonnassa ei myydä tupakkatuotteita. Kahvia voi ostaa neuvonnan vieressä ja viherterapiatilassa olevista kuumajuoma-automaateista. Saapuneen postin voi hakea nevonnasta. Samaan paikkaan voi jättää myös lähtevän postin.

Uima-allasta voi käyttää omatoimisesti valvottuina allasaikoina. Kuntosali ja liikuntasali ovat vapaasti käytettävissä. Tupakkakatos on grillipihalla. Muissa tiloissa ei saa tupakoida. Pyykinpesutilassa käytettävissä on pesukone, pesuainetta, kuivuri ja silitysvälineet.

Kuntoutuskeskuksessa käy kampaaja, hieroja, kosmetologi ja jalkahoitaja. Kysy neuvonnasta hinnoista ja aikatauluista. Lähin pankkiautomaatti on Maskun keskustassa, noin 2 km päässä kuntoutuskeskuksesta.

Lehtienlukusalissa on asiakaskäyttöön tarkoitetut tietokoneet. Käytössäsi on myös langaton verkkoyhteys, jos otat mukaan kannettavan tietokoneen. Voit käyttää kuntoutuskeskuksessa omaa matkapuhelintasi. Huoneen puhelimesta ei voi soittaa kuntoutuskeskuksen ulkopuolelle. Kun kuntoutuskeskuksen ulkopuolelta soitettaan huonepuhelimeen, numero on 040 1987 + huoneen numero.

Sivun alkuun

Kuntoutuskeskuksen henkilökuntaa

 • Hoitohenkilökunta avustaa päivittäisten toimintojen sujumisessa sekä opastaa lääkitykseen ja terveydenhoitoon liittyvissä asioissa.
 • Kuntoutussosiaalityöntekijä ohjaa sosiaalisissa kysymyksissä.
 • Psykologin kanssa on mahdollisuus keskustella sairauden kanssa pärjäämisestä sekä elämäntilanteeseesi liittyvistä asioista.
 • Neuropsykologi ohjaa tarvittaessa muistiin, keskittymiseen ja muihin kognitiivisiin toimintoihin liittyvissä kysymyksissä.
 • Puheterapeutti on perehtynyt nielemis-, hengitys- ja äänenkäyttöongelmiin.
 • Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, jolta saat yksilöllisiä neuvoja tarpeittesi mukaan.
 • Seksuaalineuvoja on seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin perehtynyt ammattilainen.
 • Toimintaterapeutti ohjaa ja neuvoo päivittäisiin toimintoihin liittyvissä kysymyksissä ja arvioi toimintakykyä ja apuvälinetarvetta.
 • Uroterapeutti arvioi ja hoitaa virtsanpidätyskykyyn, suolentoiminnan ongelmiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita.
 • Vahtimestari auttaa esimerkiksi apteekkiasioinneissa.

Sivun alkuun

Kuntoutuskeskukseen saapuminen

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus sijaitsee Maskun kunnassa, 18 km Turusta Rauman ja Porin suuntaan valtatie 8:n varrella. Omalla autolla liikkuvat löytävät sopivimman reitin internetin karttapalveluista, esimerkiksi http://maps.google.fi. Löydät perille osoitteella Vaihemäentie 10. Kuntoutuskeskuksen pihalla on pysäköintipaikkoja, joilla omaa autoa voi säilyttää kuntoutuksen ajan.

Julkisia kulkuneuvoja käyttävät pääsevät vaivattomimmin perille matkustamalla ensin Turkuun ja esimerkiksi linja-auto- tai tai rautatieasemalta edelleen taksilla kuntoutuskeskukseen. Hyvää jatkoyhteyttä julkisilla kulkuneuvoilla Turusta Maskuun ei ole. Taksimatkan kulujen korvaaminen on syytä varmistaa etukäteen kotipaikkakunnan Kelan paikallistoimistosta.

Turun Puutorilta Maskuun pääsee Vainion Liikenteen linjoilla 117, 117K, 117M, 119 ja 119E. Puutori sijaitsee noin 300 metrin päässä linja-autoasemalta, reilun kilometrin päässä rautatieasemalta ja noin puolen kilometrin päässä Turun Kauppatorilta. Lisätietoja Vainion Liikenteen vuoroista: www.vainionliikenne.fi

Sivun alkuun

Matkojen korvaaminen

Kuntoutusjakson päättyessä annamme matkakorvausten anomista varten todistuksen, jonka liitteeksi tarvitaan kuitit matkakuluista. Matkakorvauksista vastaa ensisijaisesti Kelan toimisto. Omaisen tai perheenjäsenen matka kuntoutukseen voidaan korvata, kun siitä on maininta kuntoutuspäätöksessä tai kuntoutussuunnitelmassa. Kustannukset korvataan halvimman tarpeelliseksi katsotun matkustustavan mukaan. Hakemus tehdään Kelan toimistoon.

Sivun alkuun

Share to Facebook Share to Twitter Email This More...