Avomuotoinen kuntoutuskurssi on opintomatka itseen

23.1.2018
Kategoriat: Uutinen

Kevään ja kesän kursseilla on vielä jonkin verran tilaa. Tutustu sopiviin kursseihin ja hae mukaan!

Esimerkiksi syyskuussa alkavalla avomuotoisella kuntoutuskurssilla MS-tautia sairastaville on vielä viisi vapaata paikkaa. Jos yhtään epäröit hakea kurssille, lue alta aiemmalle kurssille osallistuneiden kokemuksia!

”Avomuotoinen kuntoutuskurssi oli hieno opintomatka itseen”

Sopeudunko ryhmään? Tapaanko yhtään samanhenkistä ihmistä? Uskallanko sanoa mitään?

Nämä ajatukset olivat yhteisiä Kirsi Toivolalle, Jouni Prinkkilälle ja Krista Saariselle, kun he ilmoittautuivat Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen järjestämälle avomuotoiselle kuntoutuskurssille. Kaikkia kolmea yhdistää MS-tauti, mutta muuten heidän elämänsä ja sairaus- sekä kuntoutushistoriansa poikkeavat toisistaan täysin.

Toivolan, Prinkkilän ja Saarisen ajatukset olivat kurssin loppuessa hyvin erilaiset mitä sen alkaessa.

– Tämä on ollut hieno opintomatka omaan itseen ja sen on saanut tehdä todella mahtavan porukan kanssa, Prinkkilä sanoo.

– Miten niin erilaisista ja eri ikäisistä ihmisistä koostuva ryhmä voikin toimia näin hyvin yhteen? Kaikki ovat voineet puhua asioista ja tunteista suoraan, miettii puolestaan Toivola.

Kyseessä on Kelan kustantama kurssi, joka on tarkoitettu sekä harkinnanvaraisille että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kuntoutujille. He pääsevät tapaamaan monia ammattilaisia kuten lääkäreitä, sairaanhoitajia, psykologeja ja eri alojen terapeutteja, jotka antavat tietoa ja neuvoja arkeen. Lisäksi fysioterapeutti teki kurssin alussa kaikkien osallistujien luokse kotikäynnin.

­– Tapaamiset ovat olleet viikon välein ja se on mielestäni hyvä tahti. Siinä on voinut miettiä kaikkea rauhassa ennen seuraavaa kertaa. Paljon on käyty eri asioita läpi, mitään kiveä ei ole jäänyt kääntämättä, Prinkkilä naurahtaa.

Krista Saarinen kertoo olevansa erityisen iloinen siitä, miten paljon voimaa hän tunsi kurssilta saaneensa. Hän sai myös tärkeää tietoa käynnissä olevasta Yritystä! -projektista, jolla tuetaan vammaisten henkilöiden yrittäjyyttä.

– Sain tietoa ja kannustusta oman yrityksen perustamiseen ja nyt olen toteuttanut pitkäaikaisen haaveeni ja olen siis yrittäjä, Saarinen sanoo.

Kolmikko pitää tärkeänä lisäksi sitä, että kurssiin kuuluu myös omaisten päivä, koska myös omaiset ja läheiset tarvitsevat tietoa ja vertaistukea.

Krista Saarinen on ollut ryhmän ”tahtonainen”, joka on pitänyt huolen siitä, että ryhmä on muun muassa viettänyt pikkujouluja yhdessä ja alkanut jakaa ajatuksiaan WhatsApp-ryhmässä kurssin ulkopuolellakin.

– Uskon, että monesta meistä tuli nyt elinikäisiä ystäviä, Saarinen sanoo.

Logo