Päivittyvä tiedote: Kasvokkain tapahtuva Kelan laitoskuntoutus käynnistyy kesäkuun alussa

18.3.2020
Kategoriat: Uutinen

(Päivitetty 22.5.2020)

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus aloittaa laitoskuntoutuksen käynnistämisen vaiheittain 1.6.2020 alkaen. Maskuun voi tulla rauhallisin mielin, sillä kuntoutujien turvallisuus huomioidaan useilla eri toimenpiteillä.

Kesä–heinäkuussa käynnistyvät ensiksi Kelan lääkinnällisen kuntoutuksen harkinnanvaraiset yksilöjaksot sekä MS-tautia sairastavien kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit. Yleisistä Suomen hallituksen suosituksista johtuen yli 70-vuotiaiden pitkäaikaissairaiden kuntoutuspalvelut alkavat kuitenkin vasta kesälomakauden jälkeen, myöhemmin tarkentuvana ajankohtana.

Kuntoutussihteerit ovat yhteydessä kuntoutujiin jakson alkamisajankohdasta sopimiseksi. Kurssien ajankohtia päivitetään myös nettisivuillemme.

Asiakasturvallisuus on meille tärkeää

Maskussa kuntoutujien turvallisuus ja terveys on aina etusijalla, ja hyvästä hygieniasta huolehtiminen osa asiakasturvallisuuteen kuuluvaa rutiinia vuoden ympäri.

Kelan laitoskuntoutuspalvelujen käynnistyessä kuntoutuksen toteutus on suunniteltu niin, että siinä on huomioitu poikkeustilanteessa annetut erityiset suositukset ja tehostetut hygieniakäytännöt:

  • Laitoskuntoutuspalvelut käynnistetään vaiheittain normaalia pienemmillä kuntoutujamäärillä.
  • Kuntoutujien majoitus järjestetään toistaiseksi yhden hengen huoneissa.
  • Fyysisen etäisyyden säilyttäminen muihin kuntoutujiin huomioidaan niin kuntoutusohjelmien toteutuksessa kuin ruokailussakin.
  • Henkilökunnallamme on käytössä hygieniaohjeistus, ja epidemia-aikana myös erillinen, tarkennettu ohjeistus.
  • Käytämme henkilösuojaimia tarvittaessa.
  • Kuntoutujamme ohjeistetaan huolellisen käsihygieniaan. Käsidesiä on saatavilla ympäri taloa.
  • Keittiön väki ja siivoushenkilökuntamme noudattavat vahvaa hygieniaetikettiä sekä THL:n ohjeistuksia.
  • Kuntoutusjakso ei ole ajankohtainen, jos kuntoutujalla on lieviäkin flunssaoireita (esimerkiksi nuhaa, yskää, kurkkukipua, lämpöilyä).
  • Infektiotyöryhmämme seuraa ajankohtaista koronavirusepidemiatilannetta, ja tarvittaessa reagoi nopeasti viranomaissuosituksiin. Seuraamme Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja THL:n ohjeistusta. Asiakkaidemme turvallisuus on meille aina etusijalla.

Kuntoutus turvaa työ- ja toimintakyvyn ylläpitämistä

Kela on julkaissut 11.5.2020 tiedotteen, jossa on todettu kasvokkain tapahtuvien kuntoutuspalveluiden käynnistäminen mahdolliseksi 1.6.2020 alkaen.

Kuntoutuksen toimialayhdistys (KTAY) suosittelee Kelan läsnäkuntoutuksen käynnistämistä Kelan antaman linjauksen mukaisesti. Pitkittynyt tauko kuntoutuksessa tai aloituksen viivästyminen voivat huonontaa kuntoutujan tilannetta ja heikentää kuntoutumisennustetta merkittävästi. Siksi on tärkeää, että poikkeuksellisen kevään jälkeen palataan hallitusti tarpeenmukaisten palvelujen piiriin. Työ- ja toimintakyvyn turvaaminen on kuntoutuksen tärkein tehtävä, ja sen tulee jatkua myös tässä pandemiatilanteessa.

Avoterapioiden järjestäminen

Tällä hetkellä vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilöterapiat järjestetään voimassa olevan Kelan suosituksen mukaan etäkuntoutuksena toukokuun loppuun 31.5. 2020 saakka, jos etäkuntoutus sopii asiakkaalle ja terapeutille. Kuntoutujan ja terapeutin yhteisellä suostumuksella avoterapia kasvokkain on kuitenkin jo nyt mahdollista.

Kela on ilmoittanut tarvittaessa jatkavansa asiakkaan kuntoutuspäätöstä enintään 6 kuukaudella kuntoutussuunnitelman mukaisesti.

Sairaalajakson jälkeiset kuntoutukset jatkuvat

Kelan kuntoutuksen osittaisesta keskeytymisestä huolimatta sairaalahoidon jälkeinen kuntoutus on jatkunut Maskussa myös poikkeusaikana.

– Monista muista kuntoutuskeskuksista poiketen, Maskun neurologisella kuntoutuskeskuksella on sopimukset myös välittömästi sairaalahoitoa seuraavasta laitoskuntoutuksesta. Sen jatkumisesta sovittiin jo poikkeustilanteen alkaessa, kuntoutusjohtaja Juhani Ruutiainen toteaa.

Vierailijat kielletty toistaiseksi

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti ulkopuolisten vierailu kuntoutuskeskuksessa on kielletty toistaiseksi. Pitkäkestoisella kuntoutusjaksolla olevien kuntoutujien läheisten tapaaminen järjestetään turvallisuussääntöjä noudattaen tarvittaessa.
Seuraamme ohjeistuksen osalta viranomaismääräyksiä, ja muutoksia tehdään tarpeen mukaan.