facebook pixel

Kivun kanssa ei tarvitse jäädä yksin
– kuntoutus tukee elämänlaatua

Kirjoittaja: Anette Haaristo
Julkaistu: 17.3.2025

Kipu koskettaa lähes kaikkia jossain elämänvaiheessa, mutta pitkäkestoisena tai kroonisena se voi vaikuttaa laajasti koko elämään. Tällöin kipukuntoutuksen keskiössä voi olla arjessa pärjääminen, pystyvyyden tunne ja elämänlaadun parantuminen. Kivunhallinta on keskeinen osa myös tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutusta, ja sen tavoitteena voi olla vähentää kipua, parantaa liikkuvuutta ja lihasvoimia sekä ennaltaehkäistä kivun pitkittymistä.

Moniammatillista tukea yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti


Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa kipukuntoutusta lähestytään moniammatillisesti. Kuntoutus perustuu yksilölliseen suunnitelmaan, joka huomioi niin fyysiset, psyykkiset kuin sosiaalisetkin tekijät – eli koko ihmisen tilanteen. Osalla työntekijöistä on koulutuksin hankittua erityisosaamista kivusta.

– Esimerkiksi fysioterapeuteillamme on koulutustaustaa muun muassa psykofyysisen fysioterapian ja kivun moniammatillisen hoidon parista, kertoo fysioterapeutti Anni Rantala.

– Lisäksi osaamista löytyy faskiakäsittelystä, autonomisen hermoston säätelyn tukemisesta sekä erilaisista kehon ja mielen yhteyttä vahvistavista menetelmistä. Myös allasterapia on monelle kuntoutujalle tärkeä keino palauttaa toimintakykyä turvallisesti.

Faskiakäsittely on hoitomuoto, jossa pyritään vapauttamaan lihaskalvojen eli faskioiden jännityksiä manuaalisin tekniikoin, kuten hieronnalla ja venytyksillä. Autonomisen hermoston säätelyä voidaan harjoittaa monin eri tavoin, muun muassa hengitys- ja kehotietoisuusharjoituksilla.

Kiputyypin tunnistaminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa siihen, millaiset keinot auttavat parhaiten

  • Nosiseptiivinen, eli kudosvauriokipu syntyy esimerkiksi tapaturman, rasitusvamman tai tulehduksen seurauksena.
  • Neurogeeninen, eli hermostoperäinen kipu liittyy ääreis- tai keskushermoston vaurioihin tai pinteisiin.
  • Nosiplastinen kipu on tila, jossa kipujärjestelmät muovautuvat ja herkistyvät niin, että aivot aistivat kipua liian herkästi.

Liikunta, fysioterapia ja kognitiivis-behavioraalinen terapia (ajattelu- ja käyttäytymismallien muokkaaminen) ovat kivun ensisijaisia hoitomenetelmiä. Niiden rinnalle voidaan tarvittaessa määrätä kipulääkitys. Nosiplastisessa kivussa lääkkeettömien hoitojen merkitys korostuu. Tällöin hermoston rauhoittaminen ja kehon turvallisuuden tunteen palauttaminen on keskeistä.
Lääkärilehti Terveyskirjasto

Kiputyypillä on kuntoutuksen ja hoidon kannalta iso merkitys


Maskuun yksilökuntoutukseen hakeutuvilla kipu voi liittyä esimerkiksi neurologiseen sairauteen, vammaan tai muuhun pitkäaikaissairauteen. Kipu voi myös olla yksi ensimmäisiä oireita ennen diagnoosia, kuten usein tuki- ja liikuntaelinsairauksien yhteydessä.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien kohdalla kipuun voidaan vaikuttaa tehokkaasti kuntoutuksella. Säännöllinen, yksilöllisesti suunniteltu liikunta auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta, vahvistamaan lihaksia ja vähentämään kipua pitkällä aikavälillä. Myös erilaiset apuvälineet ja toimintaterapeuttiset ratkaisut voivat helpottaa arkea.

– Erityisesti kroonistuessaan kipu voi vaikuttaa lähes kaikkeen – uneen, liikkumiseen, mielialaan ja ihmissuhteisiin. Usein kipu alkaa rajoittaa arkea niin, että ihminen voi joutua luopumaan itselleen tärkeistä asioista, kuten harrastuksista, työstä tai sosiaalisista kontakteista, kuvailee kuntoutuspsykologi Sanna Lyly-Heikkilä, joka on käynyt kivun psykologian asiantuntijakoulutuksen.

– Tällöin kuntoutuksen tavoitteena on pysäyttää tämä kierre ja etsiä yhdessä keinoja ja soveltuvia mukautuksia, joilla voi palata takaisin itselle merkityksellisiin toimintoihin kivusta huolimatta.

Kuntoutuksessa edetään pienin askelin kohti tavoitteita. Jos kipu on vienyt mahdollisuuden tavata ystäviä tai käydä yksin kaupassa, voidaan kuntoutuksessa harjoitella ensin kevyempiä tapoja osallistua ja olla mukana. Pienet onnistumiset tuovat pystyvyyden kokemuksia ja rakentavat itseluottamusta sekä luottamusta omaan kehoon.

Rinnalla kulkemista ja kuulluksi tulemista


Moni kipukuntoutuja on kulkenut pitkän tien terveydenhuollon vastaanotolta toiselle ja saattanut kokea, ettei hänen kipuaan ole otettu vakavasti. Maskussa jokainen kohdataan kokonaisuutena ja hänen kokemuksensa otetaan todesta.

– Yksi tärkeimmistä asioista on se, että ihminen tulee kuulluksi. Että joku pysähtyy hänen kanssaan miettimään, miten tästä eteenpäin, Lyly-Heikkilä mainitsee.

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on turvallinen paikka, jossa kipu otetaan vakavasti ja jossa halutaan auttaa jokaista löytämään omat keinonsa hyvään elämään – kivusta huolimatta tai siitä vapautuen.

Milloin kuntoutukseen?


Järjestämme Maskussa Kelan harkinnanvaraista moniammatillista yksilökuntoutusta henkilöille, joilla on neurologinen sairaus, tuki- ja liikuntaelinsairaus, reumasairaus tai jokin yleissairaus. Kuntoutukseen voi hakea, jos sairauden aiheuttamat haasteet, kuten kipu, heikentävät toimintakykyä.

Kuntoutukseen kannattaa hakeutua mieluummin jo silloin, kun kipu alkaa rajoittaa arkea, kuin vasta siinä vaiheessa, kun toimintakyky on jo merkittävästi heikentynyt.

– Jos huomaat, että alat luopua sinulle tärkeistä asioista kivun takia, silloin on viimeistään hyvä hetki hakea apua, Rantala ja Lyly-Heikkilä summaavat.

Artikkelin asiantuntijat

Sanna Lyly-Heikkilä

kuntoutuspsykologi

Anni Rantala

fysioterapeutti

Tutustu aikuisten moniammatilliseen yksilökuntoutukseen

Tartu ainutlaatuiseen mahdollisuuteen keskittyä vain itseesi ja omiin tarpeisiisi.

Moniammatillinen yksilökuntoutus »

Lue lisää asiantuntija-artikkeleja

Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa työskentelee kymmeniä neurologisen kuntoutuksen asiantuntijoita. Lue myös muita mielenkiintoisia artikkeleja.

Asiantuntija-artikkelit »