Moniammatillinen yksilökuntoutus tuo helpotusta arkeen

Kuntoutusjaksot räätälöidään kuntoutujan tarpeen ja tavoitteiden mukaan

Laitoskuntoutusjakso tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä omaan itseensä sekä omiin tarpeisiinsa. Kuntoutusjaksolla kuntoutuja saa moniammatillisen arvion tilanteestaan sekä tietoa ja tukea sairauden kanssa elämiseen. Tarvittaessa omaisella on mahdollisuus osallistua jakson aikaisiin ohjelmiin, kunhan asiasta on sovittu etukäteen kuntoutussihteerin kanssa.

Kuntoutujan tukena on kokenut ja osaava henkilökunta

Kuntoutusjakson toteuttamisesta vastaa työryhmä, johon voivat kuulua mm. neurologian erikoislääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, neuropsykologi, puheterapeutti, kuntoutussosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja. He tuottavat suuren osan kuntoutusjakson ohjelmasta. Työryhmä valikoituu kuntoutujan omien tavoitteiden perusteella.

Tapaat työryhmäsi jakson alussa yksilöllisten haastattelujen ja tutkimusten merkeissä. Tämän jälkeen työryhmä kokoontuu tavoitekeskusteluun laatimaan yksilöllistä ohjelmaa kuntoutujan kanssa. Kuntoutujan arkea voivat haitata liikuntakyvyn rajoitteiden lisäksi esimerkiksi uupumus, rakon- ja suolentoiminnan hankaluudet tai muistin ja mielialan ongelmat. Kuntoutusjaksolta näihin on mahdollista saada apua.

Jaksojen sisältö

Jaksoon sisältyy aina neurologin tapaaminen. Ammattitaitoinen hoitohenkilökunta tukee päivittäisten toimintojen sujumista.

Jaksoihin sisältyy lisäksi tavoitteiden mukaisesti:

 • neurologin, kuntoutussosiaalityöntekijän, erikoissairaanhoitajan, omahoitajan ja fysioterapeutin tapaamisia
 • tarvittaessa tapaamisia psykologin tai neuropsykologin, toimintaterapeutin, puheterapeutin, ravitsemusterapeutin, uroterapeutin, lantionpohjaterapeutin, seksuaalineuvojan tai lymfa- ja Voice Massage -terapeutin kanssa
 • kuntouttavaa hoitoa, tarvittaessa esimerkiksi jalkahoitoa ja AV-impulssihoitoa
 • kuntoutuksen ammattilaisten ohjaamia pienryhmiä ja luentokeskusteluja esimerkiksi ravitsemuksesta, liikunnasta, seksuaalisuudesta ja kivusta
 • ryhmämuotoista liikuntaa sekä teemoittain laadittua pienryhmäliikuntaa
 • monipuolista vapaa-ajan toimintaa ja mahdollisuus kädentaitojen ohjaukseen joko ryhmässä tai yksilöllisesti.

 

Moniammatillinen yksilökuntoutus sopii kaikille neurologista sairautta sairastaville aikuisille

Noin sadalla työntekijällämme on erityisosaamista neurologisesta kuntoutuksesta. Laitoskuntoutusjakso tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä omaan itseensä sekä omiin tarpeisiinsa.

Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa järjestetään neurologisen linjan moniammatillista yksilökuntoutusta harkinnanvaraisena (Kela 12 §) kuntoutuksena sekä ruotsinkielellä myös vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena (Kela 9 §). Lisäksi moniammatilliseen yksilökuntoutukseen voi hakeutua julkisen terveydenhuollon tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella taikka itse maksaen.

Olemme luoneet avuksesi mallihakemukset ja ohjevideon hakemuksen täyttöön hakiessasi Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen Kelan maksusitoumusta moniammatilliseen yksilökuntoutukseen.

Harkinnanvarainen moniammatillinen yksilökuntoutus (Kela)

Kuntoutus toteutetaan kahdessa jaksossa (6+10 vuorokautta). Harkinnanvaraiseen moniammatilliseen kuntoutukseen ei ole yläikärajaa.

Voit hakea, jos

 • olet neurologista sairautta sairastava tai vammautunut henkilö
 • kuntoutus on tarpeen työ- tai toimintakykysi kannalta
 • kuntoutusjaksolle on tavoite ja kuntoutuksen tarve ja hyödyt ovat perusteltavissa.

Katso tarkemmat kriteerit ja ohje maksusitoumuksen hakemiseen täältä »


Moniammatillinen yksilökuntoutus (vakuutusyhtiö)

Jakson kesto on yleensä 13, 20 tai 26 vuorokautta.

Kun olet saanut vakuutusyhtiön maksusitoumuksen, ota yhteyttä kuntoutussihteeriin sillä vakuutusyhtiöt eivät välttämättä lähetä tietoa maksusitoumuksesta suoraan kuntoutuskeskukseen.
Mikäli olet ensikertalainen lähetä maksusitoumuksen mukana myös kopio viimeisimmästä lääkärin lausunnosta ( esim. E-todistus).


Moniammatillinen yksilökuntoutus (muu maksusitoumus tai itse maksaen)

Voit kysyä lisätietoja terveydenhuollon tai muun tahon maksusitoumuksella toteutettavasta tai omakustanteisesta laitoskuntoutuksesta vastaavalta kuntoutussihteeriltä (yhteystiedot alla).

Katso myös hinnasto itse maksavalle »

 

Entistä paremmin vertaistukea myös harkinnanvaraisesta yksilökuntoutuksesta

Järjestämme vuonna 2020 useita diagnoosikohtaisia ryhmiä harkinnanvaraisille yksilökuntoutusjaksoille. Tarve harkinnanvaraisen yksilökuntoutuksen järjestämisestä siten, että kuntoutuksessa on samanaikaisesti muitakin samaa sairautta sairastavia ja heidän läheisiään, on noussut asiakkaidemme keskuudesta. Kuntoutusjaksot järjestetään kahdessa osassa. Harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen ei ole yläikärajaa.

Tulossa olevat ryhmät ja niiden ajankohdat

Ryhmät järjestetään kahdessa osassa.

 • lihastautia sairastaville, yli 65-vuotiaille: 6.–9.4. & 3.–14.8.2020
 • Parkinsonin tautia sairastaville: 27.–30.4. & 20.-31.7.2020
 • CADASIL-tautia sairastaville: 18.–22.5. & 31.8.–10.9.2020
 • ultraharvinaisia eli erittäin harvinaisia sairauksia sairastaville: 15.–18.6. & 26.10.–6.11.2020
 • henkilöille, joilla on ataksiaoireita: 14.–18.9.2020 & alkuvuosi 2021
 • Syringomyeliaa ja Chiaria sairastaville: 19.–23.10.2020 & alkuvuosi 2021

Lisäksi järjestämme ruotsinkielisille kuntoutujille ryhmän 23.–27.3. & 13.–23.7.2020.

Kyseisiä sairauksia sairastaville järjestetään harkinnanvaraista kuntoutusta halutessaan myös näiden aikojen ulkopuolella.

 

Ota yhteyttä, kerromme lisää

Päivi Loukkaanhuhta
vastaava kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7010
paivi.loukkaanhuhta@neuroliitto.fi

Mirka Lehtola
kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7009
mirka.lehtola@neuroliitto.fi

Logo