Moniammatillinen yksilökuntoutus tuo helpotusta arkeen

Moniammatillinen yksilökuntoutus Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa sopii kaikille neurologista sairautta sairastaville aikuisille. Noin sadalla työntekijällämme on erityisosaamista neurologisesta kuntoutuksesta.

Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa järjestetään neurologisen linjan moniammatillista yksilökuntoutusta harkinnanvaraisena (Kela 12 §) kuntoutuksena sekä ruotsinkielellä myös vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena (Kela 9 §). Lisäksi moniammatilliseen yksilökuntoutukseen voi hakeutua julkisen terveydenhuollon tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella taikka itse maksaen.

Laitoskuntoutusjakso tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä omaan itseensä sekä omiin tarpeisiinsa. Kuntoutujan tukena on kokenut ja osaava henkilökunta. Kuntoutusjaksolla kuntoutuja saa moniammatillisen arvion tilanteestaan sekä tietoa ja tukea sairauden kanssa elämiseen. Tarvittaessa omaisella on mahdollisuus osallistua jakson aikaisiin ohjelmiin, kunhan asiasta on sovittu etukäteen kuntoutussihteerin kanssa.

Kuntoutusjaksot räätälöidään kuntoutujan tarpeen ja tavoitteiden mukaan

Kuntoutusjakson toteuttamisesta vastaa työryhmä, johon voivat kuulua mm. neurologian erikoislääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, neuropsykologi, puheterapeutti,
kuntoutussosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja. He tuottavat suuren osan kuntoutusjakson ohjelmasta. Työryhmä valikoituu kuntoutujan omien tavoitteiden perusteella.

Tapaat työryhmäsi jakson alussa yksilöllisten haastattelujen ja tutkimusten merkeissä. Tämän jälkeen työryhmä kokoontuu tavoitekeskusteluun laatimaan yksilöllistä ohjelmaa kuntoutujan kanssa. Kuntoutujan arkea voivat haitata liikuntakyvyn rajoitteiden lisäksi esimerkiksi uupumus, rakon- ja suolentoiminnan hankaluudet tai muistin ja mielialan ongelmat. Kuntoutusjaksolta näihin on mahdollista saada apua.

Jaksoon sisältyy aina neurologin tapaaminen. Ammattitaitoinen hoitohenkilökunta tukee päivittäisten toimintojen sujumista.

Jaksoihin sisältyy tavoitteiden mukaisesti:

  • neurologin, kuntoutussosiaalityöntekijän, erikoissairaanhoitajan, omahoitajan ja fysioterapeutin tapaamisia
  • tarvittaessa tapaamisia psykologin tai neuropsykologin, toimintaterapeutin, puheterapeutin, ravitsemusterapeutin, uroterapeutin, lantionpohjaterapeutin, seksuaalineuvojan tai lymfa- ja Voice Massage -terapeutin kanssa
  • kuntouttavaa hoitoa, tarvittaessa esimerkiksi jalkahoitoa ja AV-impulssihoitoa
  • kuntoutuksen ammattilaisten ohjaamia pienryhmiä ja luentokeskusteluja esimerkiksi ravitsemuksesta, liikunnasta, seksuaalisuudesta ja kivusta
  • ryhmämuotoista liikuntaa sekä teemoittain laadittua pienryhmäliikuntaa
  • monipuolista vapaa-ajan toimintaa ja mahdollisuus kädentaitojen ohjaukseen joko ryhmässä tai yksilöllisesti.

Olemme luoneet avuksesi mallihakemukset ja ohjevideon hakemuksen täyttöön hakiessasi Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen Kelan maksusitoumusta moniammatilliseen yksilökuntoutukseen.

Harkinnanvarainen moniammatillinen yksilökuntoutus (Kela)

Kuntoutus toteutetaan kahdessa jaksossa (6+10 vuorokautta). Harkinnanvaraiseen moniammatilliseen kuntoutukseen ei ole yläikärajaa.

Voit hakea, jos

  • olet neurologista sairautta sairastava tai vammautunut henkilö
  • kuntoutus on tarpeen työ- tai toimintakykysi kannalta
  • kuntoutusjaksolle on tavoite ja kuntoutuksen tarve ja hyödyt ovat perusteltavissa.

Katso tarkemmat kriteerit ja ohje maksusitoumuksen hakemiseen täältä »


Moniammatillinen yksilökuntoutus (vakuutusyhtiö)

Jakson kesto on yleensä 13, 20 tai 26 vuorokautta.

Kun olet saanut vakuutusyhtiön maksusitoumuksen, ota yhteyttä kuntoutussihteeriin sillä vakuutusyhtiöt eivät välttämättä lähetä tietoa maksusitoumuksesta suoraan kuntoutuskeskukseen.
Mikäli olet ensikertalainen lähetä maksusitoumuksen mukana myös kopio viimeisimmästä lääkärin lausunnosta ( esim. E-todistus).


Moniammatillinen yksilökuntoutus (muu maksusitoumus tai itse maksaen)

Voit kysyä lisätietoja terveydenhuollon tai muun tahon maksusitoumuksella toteutettavasta tai omakustanteisesta laitoskuntoutuksesta vastaavalta kuntoutussihteeriltä (yhteystiedot alla).

Katso myös hinnasto itse maksavalle »

Ota yhteyttä, kerromme lisää

Päivi Loukkaanhuhta
vastaava kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7010
paivi.loukkaanhuhta@neuroliitto.fi

Mirka Lehtola
kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7009
mirka.lehtola@neuroliitto.fi

Logo