Hakuohjeet

Olemme luoneet maksusitoumuksen hakemiseen avuksesi ohjeita sekä Kelan maksusitoumusta moniammatilliseen yksilökuntoutukseen hakevalle mallihakemuksia sekä hakemuksentäyttövideoita. Hakemuksen tekoon kannattaa panostaa, sillä mitä huolellisemmin se on laadittu, sitä todennäköisemmin saat kaipaamasi lopputuloksen.

Muista, että voit myös aina kääntyä kuntoutustoimistomme puoleen kaivatessasi lisäapua.

Avoterapiakäynnit

Kelan maksusitoumusta avoterapiakäynnille voi hakea alle 65-vuotias henkilö, jolla on sairauden tai vamman vuoksi huomattavia vaikeuksia arjen toiminnoista suoriutumisessa ja osallistumisessa. Maksusitoumusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan julkisen terveydenhuollon laatima kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Kelan maksusitoumusta voi hakea yksilölliseen sekä ryhmämuotoiseen fysio-, allas- tai toimintaterapiaan, puheterapiaan ja neuropsykologiseen kuntoutukseen.

Lataa hakulomake (Kela, KU 104) »

Terveydenhuollon maksusitoumusta voi hakea alle 65-vuotias henkilö, jonka sairaus ei ole vaikea-asteinen sekä sitä vanhempi sairauden tai vamman asteesta riippumatta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksusitoumusta voi hakea yksilölliseen ja ryhmämuotoiseen toimintaterapiaan, yksilölliseen allas- ja fysioterapiaan, lymfaterapiaan, puheterapiaan ja neuropsykologiseen kuntoutukseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi saman sopimuksen piiriin kuuluvat Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen, Kaarinan kaupungin, Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen ja Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän alueilla asuvat kuntoutujat.

Turun kaupungin (Turun kaupunginsairaala ja terveyskeskukset) maksusitoumusta voi hakea yksilölliseen allas- ja fysioterapiaan, lantionpohjafysioterapiaan ja puheterapiaan.

Soita kuntoutussihteereillemme kysyäksesi lisää terveydenhuollon maksusitoumuksista.

Maksusitoumuksia voivat myöntää myös muut tahot, kuten vakuutusyhtiöt ja työterveyshuolto.

Muistathan, että avoterapiakäynneille voit tulla myös itse maksaen. Ota tällöin yhteyttä kuntoutussihteereihimme. Itse maksavalla kuntoutujalla olisi hyvä olla hoitavan lääkärin tekemä lähete tai jonkinlainen dokumentti terveydentilasta/kuntoutustarpeesta. Hinnasto itse maksavalle »


Kurssimuotoinen kuntoutus

Kursseilla on usein paikkoja sekä harkinnanvaraisen että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaille. Muistathan, että voit tulla Maskussa järjestettävälle kurssille, vaikka asuisit missä päin Suomea tahansa.

Hae vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumusta kurssille mikäli

 • olet alle 65-vuotias
 • et ole julkisessa laitoshoidossa
 • sinulla on sairautesi vuoksi rajoitteita suoriutumisessa tai osallistumisessa, ja tästä aiheutuu huomattavaa arjen haittaa
 • rajoite aiheuttaa vähintään vuoden kestävän kuntoutustarpeen
 • kuntoutusjaksolle on tavoite, ja kuntoutuksen tarve ja hyödyt ovat perusteltavissa.

Tällöin kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan julkisen terveydenhuollon laatima kuntoutussuunnitelma (pl. parikurssit omaishoitajalle ja hoidettavalle). Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Lataa hakulomake (Kela, KU 104) »

Hae harkinnanvaraisen kuntoutuksen maksusitoumusta kurssille mikäli

 • olet neurologista sairautta sairastava tai vammautunut henkilö
 • kuntoutus on tarpeen työ- tai toimintakykysi kannalta
 • kuntoutusjaksolle on tavoite ja kuntoutuksen tarve ja hyödyt ovat perusteltavissa.

Tällöin kuntoutusta haetaan Kelan KU 132 -lomakkeella. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva lääkärin B-todistus tai kuntoutussuunnitelma, jossa on suositus kuntoutuskurssille osallistumisesta (pl. parikurssit omaishoitajalle ja hoidettavalle). Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Lataa hakulomake (Kela, KU 132) »


Moniammatillinen yksilökuntoutus

Hae Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen maksusitoumusta moniammatilliseen yksilökuntoutukseen neurologiselle linjalle mikäli

 • olet neurologista sairautta sairastava tai vammautunut henkilö
 • kuntoutus on tarpeen työ- tai toimintakykysi kannalta
 • kuntoutusjaksolle on tavoite ja kuntoutuksen tarve ja hyödyt ovat perusteltavissa.

Harkinnanvaraisen kuntoutuksen yksilökuntoutusta hakevalle ei ole yläikärajaa.

Harkinnanvaraista kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 132. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva lääkärin B-todistus tai kuntoutussuunnitelma. Suunnitelmassa tulee mainita tarve neurologisen linjan mukaiseen kuntoutukseen. Jos läheisen olisi hyvä osallistua kuntoutukseen, tulee suositus omaisen jaksosta löytyä B-todistuksesta tai kuntoutussuunnitelmasta. Lue läheisen osallistumisen hyödyistä artikkelista Läheinen mukaan kuntoutukseen. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Jos kuntoutus ei kuulu Kelan järjestämisvastuulle, on lääkinnällisen kuntoutuksen järjestämisvastuu terveydenhuollolla.

Lataa hakulomake (Kela, KU 132) »

Mallihakemus harkinnanvaraisen kuntoutuksen yksilökuntoutukseen »

Katso myös hakemuksen täyttöön opastava video:

Kelan hakemukseen on tullut muutoksia, joten valitettavasti lopun numeroinnit eivät täysin vastaa videota.

 

Vakuutusyhtiön maksusitoumus moniammatilliseen yksilökuntoutukseen

Kun olet saanut vakuutusyhtiön maksusitoumuksen, ota yhteyttä kuntoutussihteeriin, sillä vakuutusyhtiöt eivät välttämättä lähetä tietoa maksusitoumuksesta suoraan kuntoutuskeskukseen. Mikäli olet ensikertalainen, lähetä maksusitoumuksen mukana myös kopio viimeisimmästä lääkärin lausunnosta ( esim. E-todistus).

 

Voit kysyä lisätietoja terveydenhuollon tai muun tahon maksusitoumuksella toteutettavasta tai omakustanteisesta moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta vastaavalta kuntoutussihteeriltä.


Lyhytaikainen asuminen kuntoutuskeskuksessa

Lyhytaikaiseen palveluasumiseen voi tulla joko maksusitoumuksella tai omakustanteisesti. Omaishoitajan vapaan ajaksi järjestetyn jakson maksusitoumuksen voi saada silloin, kun hoitajan ja kunnan välille on laadittu omaishoitosopimus. Maksusitoumuksia myöntävät kunnan omaishoidon, aikuissosiaalityön tai vammaispalvelun yksiköt. Hoidettavan maksettavaksi jää kunnan määrittämä osuus.

Voit varata paikan puhelimitse kuntoutussihteereiltämme saatuasi maksusitoumuksen tai maksaessasi omakustanteisesti.

Ota yhteyttä, kerromme lisää

Päivi Loukkaanhuhta
vastaava kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7010
paivi.loukkaanhuhta@neuroliitto.fi

Mirka Lehtola
kuntoutussihteeri
puh. 040 133 7009
mirka.lehtola@neuroliitto.fi