facebook pixel

Kukaan ei kertonut Nina Norille, että hän voisi hakea kuntoutukseen

Moni ei tiedä, että voisi saada kuntoutusta. Nina Nori on tästä hyvä esimerkki. Hänen kuntoutuspolkunsa katkesi vuosiksi tietämättömyyden vuoksi.

Saatuaan MS-diagnoosin vuonna 2009, Nina pääsi heti seuraavana keväänä Maskuun kuntoutuskurssille. Kurssin jälkeen hän oli monta vuotta ilman kuntoutusta, vaikka olisi ollut siihen oikeutettu.

”Olen tavallaan niin kiltti, että olen vain odottanut jonkun sanovan, että menisitkö.”

– En ole tullut Maskuun kuntoutukseen, sillä en ole tajunnut, että voisin. Kukaan ei sanonut minulle, että kurssista on jo paljon aikaa ja voisin hakea kuntoutusta. Olen tavallaan niin kiltti, että olen vain odottanut jonkun sanovan, että menisitkö.

Samaan aikaan eläkepäätös ja ensimmäinen yksilöllinen kuntoutusjakso

Vuosia kurssin jälkeen Nina oli työttömänä ja pohti tulevaisuuttaan. Hänellä oli kova fatiikki ja uuteen työhön opettelu tuntui liian suurelta haasteelta. Ninalle tehtiin Seinäjoella työkuntokartoitus, jonka yhteydessä hän tapasi mm. psykologin, fysioterapeutin, lääkärin ja toimintaterapeutin. Yhteistuumin Nina sai päätöksen eläkkeestä. Samalla tuli puhetta Ninan kuntoutushistoriasta.

– Siellä sanottiin, että minun pitäisi ehdottomasti päästä kuntoutukseen pärjätäkseni ja pysyäkseni kunnossa. Siinä vaiheessa kurssista oli kulunut kahdeksan vuotta. Se on pitkä tauko, Nina miettii.

Ninalle soitettiin Kelasta tulossa olevasta kurssista, jolle hän voisi osallistua. Lääkäri oli kuitenkin sanonut, että Ninalle olisi tässä kohdin ehdottomasti paras vaihtoehto päästä yksilökuntoutukseen ja mielellään juuri Maskuun. Tästä Nina piti kiinni.

”Täällä saan uusinta tietoa sairaudestani.”

– Maskussa asiantuntemus on niin suurta. Luotan siihen, että täällä saan uusinta tietoa sairaudestani.

Kuntoutus on tärkeää niin sairastavalle kuin läheisellekin

Nina pääsi Maskuun harkinnanvaraiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen ja suosittelee kuntoutusta kaikille. Hän tapasi kotiseudullaan miehen, joka on sairastanut 30 vuotta, mutta ei ole koskaan ollut kuntoutuksessa, eikä ollut tietoinen että voisi sitä hakea. Nina kannusti miestä ottamaan heti yhteyttä lääkäriin ja käynnistämään hakuprosessin.

– Kuntoutus on todella tärkeää. Myös mieheni oli mukana ensimmäisellä jaksolla. En tarvitse läheistä pitämään minusta huolta, mutta hänkin tarvitsee tietoa. Siksi haimme myös läheisenjaksoa ja sen onneksi saimme. Nyt en aio enää olla kiltti ja odotella suosittelua, vaan otan itse asiaksi sen, että pääsen kuntoutukseen useammin. Pitäkää muutkin huolta, että pääsette.

Lue lisää asiakastarinoita »

Tutustu harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen »

Katso kurssitarjontamme »