facebook pixel

Kukaan ei kertonut Nina Norille, että hän voisi hakea kuntoutukseen

Moni ei tiedä, että voisi saada kuntoutusta. Nina Nori on tästä hyvä esimerkki. Hänen kuntoutuspolkunsa katkesi vuosiksi tietämättömyyden vuoksi.

Saatuaan MS-diagnoosin vuonna 2009, Nina pääsi heti seuraavana keväänä Maskuun kuntoutuskurssille. Kurssin jälkeen hän oli monta
vuotta ilman kuntoutusta. Hän on ollut suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta olisi ollut oikeutettu kuntoutukseen jo aiemmin.

”Olen tavallaan niin kiltti, että olen vain odottanut jonkun sanovan, että menisitkö.”

– En ole tullut Maskuun kuntoutukseen, sillä en ole tajunnut, että voisin. Kukaan ei sanonut minulle, että kurssista on jo paljon aikaa ja voisin hakea kuntoutusta. Olen tavallaan niin kiltti, että olen vain odottanut jonkun sanovan, että menisitkö.

Samaan aikaan eläkepäätös ja ensimmäinen yksilöllinen kuntoutusjakso

Syksyllä 2017 Nina oli työttömänä ja pohti tulevaisuuttaan. Hänellä oli kova fatiikki ja uuteen työhön opettelu tuntui liian suurelta haasteelta. Ninalle tehtiin Seinäjoella työkuntokartoitus, jonka yhteydessä hän tapasi mm. psykologin, fysioterapeutin, lääkärin ja toimintaterapeutin. Yhteistuumin Nina sai päätöksen eläkkeestä. Samalla tuli puhetta Ninan kuntoutushistoriasta.

– Seinäjoella kerroin olleeni kuntoutuksessa vain sairauteni alkutaipaleella. Siellä sanottiin, että minun pitäisi ehdottomasti päästä kuntoutukseen pärjätäkseni ja pysyäkseni kunnossa. Kahdeksan vuotta on pitkä tauko, Nina miettii nyt.

Ninalle soitettiin Kelasta, että muualla olisi alkanut sopivasti kurssi, jolle hän voisi osallistua. Lääkäri oli kuitenkin sanonut, että Ninalle olisi tässä kohdin ehdottomasti paras vaihtoehto päästä yksilökuntoutukseen ja mielellään juuri Maskuun. Tästä Nina piti kiinni

”Täällä saan uusinta tietoa sairaudestani.”

– Täällä asiantuntemus on niin suurta. Luotan siihen, että täällä saan uusinta tietoa sairaudestani.

Kuntoutus on tärkeää niin sairastavalle kuin läheisellekin

Nyt Nina on harkinnanvaraisen moniammatillisen yksilökuntoutuksen toisella jaksolla ja suosittelee kuntoutusta kaikille. Hän tapasi
kotiseudullaan miehen, joka on sairastanut 30 vuotta, mutta ei ole koskaan ollut kuntoutuksessa, eikä ollut tietoinen että voisi sitä hakea. Nina kannusti miestä ottamaan heti yhteyttä lääkäriin ja käynnistämään hakuprosessin.

– Kuntoutus on todella tärkeää. Keväällä myös mieheni oli mukana jaksolla, vaikken tiennyt olinko siihen oikeutettu. En tarvitse läheistä pitämään minusta huolta, mutta hänkin tarvitsee tietoa. Siksi haimme myös läheisenjaksoa ja sen onneksi saimme. Nyt en aio enää olla kiltti ja odotella suosittelua, vaan otan itse asiaksi sen, että pääsen kuntoutukseen useammin. Pitäkää muutkin huolta, että pääsette.

Lue lisää asiakastarinoita »

Tutustu harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen »

Katso kurssitarjontamme »