facebook pixel

Seinäjokelainen Jorma Kujala sai Maskusta arkeen uusia eväitä

Jorma kokee kuntoutuksesta olevan hyötyä, vaikka hänen sairaudestaan ei ole tällä hetkellä mittavaa toimintakyvyn haittaa. Hän kokee kuntoutuksen auttavan selviytymään arjessa tulevaisuudessakin.

Seinäjokelainen Jorma Kujala on elänyt MS-tautidiagnoosin kanssa yli 30 vuotta. Kujala on käynyt kuntoutuksessa useamman kerran ja aina kokenut saaneensa apua sairauden sen hetkisten oireiden kanssa elämiseen. Maskussa hän on ollut kolmesti. Juuri päättynyt harkinnanvarainen yksilökuntoutus toteutettiin yhdessä 16 vuorokauden jaksossa. Se oli helppo järjestää muuhun elämään sopivaksi.

”Sain hyviä vinkkejä, miten pystyn selviytymään arjesta.”

– Olen ollut erittäin tyytyväinen joka kerta. Suurinta roolia näytteli tällä kertaa yksilöfysioterapia. Minulla arkiliikkumista eniten haittaava tekijä on huono tasapaino, joka mielestäni johtuu jalkaterien ja -pohjien tuntohäiriöistä ja huonosta vartalon hallinnasta.  Sain hyviä vinkkejä, miten pystyn selviytymään arjesta. Kokeilin myös uusia liikuntatapoja, jotka oli helppo ottaa kotona osaksi arkea.

Kuntoutusjaksoon sisältyi myös mm. psykologin, neuropsykologin ja kuntoutusohjaajan ryhmätapaamisia sekä toimintaterapiaa. Aika ei käynyt pitkäksi vapaa-ajallakaan, jolloin hän lenkkeili lähiympäristössä ja piti ansaittuja lepohetkiä.

Arki sopeutui sairauden haasteisiin

MS-diagnoosin saadessaan Kujala eli kiivasta yrittäjän elämää. Työpäivät täytti LVIA-alan yritys, jonka toimintaan kuului putkiliikkeen pito, suunnittelutoiminta sekä urakointi. Työmäärän aiheuttama uupumus yhdessä sairauden tuomien oireiden kanssa osoittautui liian raskaaksi. Hän hiljensi tahtia ja luopui muusta yritystoiminnasta paitsi suunnittelutyöstä.

Tällä hetkellä miehen toimintakyky on parempi kuin vuosikymmeniä sitten, vaikka sairauden oireet ovat vaihdelleet. Päivät täyttää omakotitalon askareet sekä jokapäiväinen aktiivinen liikunta. Eikä hän työstäkään ole malttanut kokonaan luopua. Nyt, 69-vuotiaana, Kujala kertoo olevansa ”periaatteessa” eläkkeellä. Se tarkoittaa muutaman tunnin työpäiviä silloin tällöin – minkä verran elämään kulloinkin sopii.

Kuntoutus on satsausta tulevaisuuteen

Kujala harrastaa kuntosalilla käymistä ja kävelylenkkejä. Kesällä mies pyöräilee ja talvisin hiihtää. Tällä hetkellä hän onkin erittäin tyytyväinen toimintakykyynsä. Hän antaa kiitosta omalle sairaanhoitopiirilleen asiantuntemuksesta ja aktiivisuudesta kuntoutukseen ohjaamisessa.

”Suosittelen kuntoutusta kaikille”

– Vaikka olen ikäni huomioiden toimintakykyyni tyytyväinen, en ole koskaan ajatellut, että en tarvitsisi kuntoutusta. Se auttaa nimenomaan arjessa selviytymistä tulevina päivinä. Suosittelen kuntoutusta kaikille, jotta he voisivat todeta, miten positiivinen vaikutus sillä voi olla. Kuntoutusjakso voi myös aktivoida ja antaa tarvittavan alkukipinän säännölliselle liikunnalle sairauden haasteista huolimatta.

 

Lue lisää asiakastarinoita »

Tutustu harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen »

Katso kurssitarjontamme »